Що таке папайя: користь, властивості та способи вживання фрукта

Що таке папайя LIFE

Папайя: Тропічний дарунок природи

Походження та особливості рослини

Що таке папайя? Це запитання часто постає у тих, хто вперше стикається з цим екзотичним фруктом. Папайя, або Carica papaya, є унікальним представником тропічної флори, походить із Центральної Америки і південних частин Мексики. Її вирощування розпочали місцеві народи ще задовго до прибуття європейців у Новий Світ. Це середнього розміру дерево з вражаючим фігурним стовбуром та розкішною кроною. Свою популярність у світі вона здобула завдяки ніжно-солодким плодам, а також здатності до швидкого зростання в теплих умовах. Вразлива, однак, до холоду.

Плоди папайї та їх характеристика

Яка на смак папайя? Вона справді унікальна. Довгі, м’ясисті плоди цього дерева вражають своїм ароматом і смаковими якостями. Забарвлення від величаво-жовтого до яскраво-помаранчевого вказує на зрілість. Вагомі плоди, подекуди аж 5 кг, роблять їх помітними на дереві. Смак ніжний, нагадує про тропіки і теплі береги, солодкий з ледве відчутним пікантним акцентом. Шкірка, спершу зелена, поступово жовтіє, немовби запрошуючи до вживання. А що ж у середині? Безліч малесеньких, чорних насінин, які можемо сміливо куштувати. Незвичайний дарунок природи.

Хімічний склад та поживна цінність

Папайя багата корисними речовинами, наче природа сама вирішила подарувати нам щось неймовірне. У її складі вітаміни A, C, E і K, що підвищують наш організм, немов би вітамінний бумеранг. Крім того, папайя містить калій, магній, фолієву кислоту — все необхідне для тривалої енергії та здоров’я. Антиоксиданти, як-от бета-каротин і лікопен, на сторожі імунітету та шкіри. І, звісно, фермент папаїн, як бонус для травлення, допомагає розщеплювати білки, роблячи нашу їжу легшою для засвоєння.

Використання в кулінарії

Коли ви думаєте, що можна зробити з папайї, варіантів безліч. Її їдять свіжою, наче солодку ягоду, додають до ранкових смузі, салатів, десертів, де вона створює незвичайними тропічними нотками справжню смакову симфонію. Зате зелена папайя, ось вона — частина азійської кулінарії. Вустами кажуть: «сом там», майстрами — тайський салат коханці. Справжня красуня трохи смішлива, але всередині величезна цінність: супи, випічка, джеми, сік. Насінням, що має нотки гірчиці, можемо присмачити салати і супи, як замінник перцю. Ви тільки їжте, пробуйте!

Медичне застосування папайї

Папайя — справжній еліксир здоров’я. Папаїн з цілющими властивостями, здатний лікувати травлення, полегшити запальні процеси, прискорити загоєння ран. Насіння традиційно використовують як противірусний та протипаразитарний засіб. Антиоксиданти, знайдені в плодах папайї, стають вартівниками нашої молодості і здоров’я. Вони знижують ризик серцевих хвороб, борються із старінням, наче щит від вільних радикалів. І не забудемо про косметологію… але це вже інша історія.

Цікаві факти про папайю

  • Папайя — фрукт багатоструктурний. Недаремно її називали «фруктом ангелів» сам Христофор Колумб. Мабуть, вже міфічний смак відчував.
  • Здивовані? А ви знали, що папаїн, видобутий з папайї, є невиснажуваним джерелом для кремів і масок? Безперечно, його ефект зачаровує — очищає, освітлює, омолоджує. Чудеса стосовно шкіри, що відбуваються… ну, просто слів немає.
  • Ви чули про Індію? Звичайно, чули. Вона виробляє найбільше папайї у світі! Дійсно, на вагу золота.

Список основних переваг папайї

  • Неймовірний помічник травлення, завдяки ферменту папаїну. Проблем з їжею більше не буде.
  • Імунітет на висоті, адже вітамін C тут не на останньому місці, а у передових рядах.
  • Захист серця — чи так багато нам потрібно? Тут ризик ставок мінімізується.
  • Зір, як у орла! Бета-каротин гарантує, ніхто не сумнівається.
  • Сяятиме ваша шкіра. Папайя — це ваш захист, краще ніж крем.

Шкідники та загрози

Небезпеки бувають. Навіть така витривала рослина може потрапити під атаку. Вірус кільцевої плямистості — загроза врожаю. Гриби не відставлять — гниття, пожежні обламування… землі й насіння обробляти необхідно. Першим ви повинні захистити своїх друзів-папайчуків…

Папайя у сучасному світі

Чи використовуємо ми папайю сьогодні? Вона на кожному кроці. Вирощується в тропіках і субтропіках. Продукт, що приносить прибутки індійцям, бразильцям і мексиканцям. Відмінність від інших — це вишуканий смак, вражаючі властивості, які перманентно забезпечують популярність цього фрукта у світі кулінарії та косметології. Вона стала частиною нашої щоденної реальності. Торік Ви ще не знали, тепер полюбили. Так, це папайя.

Оцініть статтю